Durf jij ook niet goed auto te rijden? Pak je liever de trein? Rijangst Behandeling middels EMDR Online

5 oktober 2022 | Angst, EMDR

rijangst emdr online

Angst voor autorijden kan worden aangepakt met EMDR Online, grijp nu je kans.

Wist je dat veel mensen bang als ze moeten autorijden?

Sommigen zijn bang in hele specifieke situaties bv bruggen maar anderen zijn juist voor de snelheid van het autorijden. Of van inhalen of invoegen. Zo ook cliënt dhr M. (47 jaar, Sydney). Hij nam contact op voor zijn rijangst. Was al jarenlang bang en raakte zelfs regelmatig in paniek. Zo erg dat hij snelwegen vermeed. Samen hebben we een plan gemaakt om de angst te laten verminderen. Op die manier kon hij de snelweg voortaan weer op, als bestuurder van zijn auto. Dus werkten we via Rijangst behandeling met EMDR Online en cognitieve gedragstherapie. Lees hier hoe dat is verlopen! Wil je gelijk meer informatie of een kennismaking plannen? Mail: info@insight4u.nl

Klachten waarvoor je in behandeling kwam bij InSight4U? Waar had je hulp bij nodig?

Ik heb last van angst tijdens het autorijden, vooral op de snelweg. Op B wegen gaat het nog wel. In mijn jeugd heb ik een ongeluk meegemaakt tijdens het autorijden op de Duitse snelweg en sindsdien ben ik bang. Mijn beide ouders zijn ook hele voorzichtige, angstige rijders. Ik word er zo moe van goed te moeten plannen wanneer ik de auto in kan voor het werk. Maar ik moest iedere dag vroeg weg, rond 15.00 uur. Ik durf dan niet in te halen en blijf alsmaar achter een vrachtwagen hangen. Eigenlijk heb ik jarenlang gebruikt gemaakt van trein en bus en heb ik het auto rijden vermeden. Ik hoop van mijn angst af te komen zodat ik weer op normale tijden mijn auto in durf.

Wat is er sinds de start van je online behandeling veranderd? Hoe is dat gegaan?

We begonnen stapje voor stapje mijn angst en paniek aan te pakken. Met EMDR en met cognitieve gedragstherapie. De Rijangst behandeling met EMDR Online heeft me heel goed geholpen. Ik was nog erg emotioneel toen ik terugdacht aan het ongeluk. Dat had ik niet gedacht na zoveel jaren. De EMDR Online hielp al om weer te gaan rijden. Ik ging iedere keer 10 minuten later weg van mijn werk, steeds met de auto. Eerst via de binnenweg maar later op de snelweg. Langzaam merkte ik dat ik het wel kon en durfde. Ik was best trots, raakte niet meer in paniek maar moest nog oefenen met inhalen. Dat ben ik rustig gaan doen. Het heeft me best wat tijd gekost maar nu rij ik overal. Misschien bedachtzamer maar ik doe het wel, waar en wanneer ik wil!

Rijangst behandeling met EMDR Online, wat heeft je het meest geholpen.

De EMDR heeft me echt heel goed geholpen en dat ik mijn eigen tempo kon bepalen. Er was veel begrip voor mijn angst en paniek. Het uitpluizen van situaties heeft me geholpen. Zo merkte ik welke negatieve gedachten ik had over hoe het zou gaan lopen maar ook over mezelf.

Hoe kun je deze verandering het best vasthouden? En zou je een terugval herkennen bij jezelf en heb je een idee wat je dan kunt doen?

Ik merk wel dat ik moet blijven rijden. Na het weekend voelt het rijden toch anders, minder ontspannen. Als ik weer ga mijden of met zweethanden ga rijden dan zal dat een terugval zijn. In elk geval positieve, helpende gedachten gebruiken zoals ik geleerd heb. En verder blijven rijden. Eerst in mijn buurt en daarna pas de snelweg op, denk ik.

Je ervaring met de behandeling, praktijk en/of behandelaar.

Ik heb het erg spannend gevonden dit probleem aan te pakken. Ik schaamde me ook. Bij Marjon heb ik veel rust en begrip gevoeld voor waar ik last van had. Zij was helemaal niet veroordelend zoals ik dat wel was. Ik vond het maar een ´onzin-probleem´. Verder ben ik heel blij dat we een goed plan hadden gemaakt. Ik merkte dat ik steeds meer vertrouwen kreeg dat ik mijn angst voor het autorijden zou kwijtraken.

Herken je dit? Heb je zelf ook last van angst en paniek tijdens het autorijden?

Maar moet je nu eenmaal voor je werk de auto in? Of woon je in een wereldstad waar je angst voor autorijden alleen maar oploopt? Er kan dus gewoon iets aan gedaan worden. Bij InSight4U wordt met EMDR Online en cognitieve gedragstherapie deze problemen goed aangepakt. Dit gebeurt door een Nederlandse online psycholoog compleet online via videobellen. Ben je kind of ben je volwassene? Bij InSight4U kun je terecht voor je Rijangst behandeling met EMDR Online.

Wil je nu weleens echt van je problemen af zodat er eindelijk rust komt? Neem nu contact op met Marjon Peters via info@insight4u.nl of vul het aanmeldformulier in.

Geschreven door Marjon Peters

GZ-psycholoog & psychotherapeut K&J/ volwassenen. EMDR Europe practitioner en cognitief gedragstherapeut.

Lees ook deze blogs

Waar kan ik jou mee helpen?

EMDR online

Geschikt voor de behandeling van trauma's.

Cognitieve gedragstherapie online

Geschikt voor de behandeling van negatieve gedachten.

Schematherapie online

Geschikt voor het behandelen van hardnekkige patronen.

Supervisie online

Voor psychologen i.o. tot CGt, GZ, PT, KP.