Het expatleven! Dat is echt geen kattepis hoor…

Nederlandstalige expats en hun ervaringen in het buitenland.

Problemen waar Nederlandstalige expats tegenaan kunnen lopen

Er zijn vele expats die over de grens wonen, voor hun werk, de liefde, studie of een andere reden.

Het is niet alleen rozegeur en maneschijn, vertellen een aantal expats hier. Het is dubbel!

L., woont in Afrika met haar gezin, ze mist haar familie. “Ik was nooit heel close met mijn familie en toen mijn man een baan aangeboden kreeg in Afrika, zagen we het helemaal zitten. Met een baby van een half jaar werd alles goed geregeld. Nu we er inmiddels 2 jaar wonen, voel ik me steeds meer alleen hier. De contacten zijn anders, oppervlakkiger. In Nederland had ik de Hollandse gezelligheid, even bij die of die op de koffie. Dat is er nu niet bij. En ook al liepen we de deur niet plat bij familie, ik mis ze. Zeker nu! Het breekt me soms op en dat zorgt weer voor spanningen thuis. Dan vind ik mezelf ondankbaar. Anderen zijn jaloers op ons, dat we die stap hebben kunnen maken. Ik weet het dan ook allemaal even niet meer…”

De heer T. uit Azië omschrijft dat het zo moeilijk is zich echt te kunnen aanpassen aan de andere cultuur. “Sinds ik hier woon met mijn vrouw heb ik heel veel geleerd over andere culturen en hoe het anders kan. In het begin heb ik alle nieuwe inzichten welkom ontvangen. Steeds vaker loop ik er ook tegenaan dat ik echt heel Nederlands doe en denk. Dus die kritische blik en de directheid helpen me niet bepaald. In mijn werk loop ik daar tegenaan maar ook thuis, als ik iets moet regelen. Ik kan zwaar geïrriteerd raken en met opgekropte emoties als woede thuiskomen. Mijn vrouw heeft daar veel last van, net als mijn 2 puberkinderen. Ik zit soms haast letterlijk tussen 2 werelden in te leven, mijn binnenkant en mijn buitenkant. Het is goed om met iemand te gaan praten hierover.

Herken je jezelf hierin en kom je er zelf niet uit? Mail me voor gesprekken. InSight4U is gespecialiseerd in het behandelen van problemen waar je als expats mee te maken krijgt. Check tarieven. Mail vrijblijvend info@insigth4u.nl

K. uit Australië vertelt dat ze na een periode backpacken in het land is blijven´hangen´, 7 jaar geleden. Alles in kannen en kruiken zou je denken. Maar het blijft dubbel. Ze had last van zware depressieve stemmingen, wilde weg van haar verstikkende familie, uit de bekrompenheid, had genoeg van de eeuwige regen en ging de wereld ontdekken. In Sydney ging het goed. Maar na een tijd werd ze weer neerslachtig en dat ging niet over. Eigenlijk werd het steeds erger. “Ik ben erachter gekomen dat ik het verdriet over de nare gebeurtenissen in de familie meeneem, waar ik ook ga. Het wordt tijd dat ik ze onder ogen kom en aan de slag ga met het verwerken ervan”.

Ben jij een expat en herken je je hierin? Loop je ook tegen de keerzijde aan het leven in het buitenland? Als je behoefte hebt aan een psycholoog, neem dan contact op via het aanmeldformulier of stuur gewoon een mailtje naar info@insight4u.nl

We helpen je graag verder! En je krijgt zelfs vergoeding bij internationale zorgverzekeraars zoals Bupa, Cigna of andere verzekeraars.