Het expatleven! Dat is echt geen kattepis hoor…

Nederlandstalige expats en hun ervaringen in het buitenland.

Problemen waar Nederlandstalige expats tegenaan kunnen lopen

Er zijn vele expats die over de grens wonen, voor hun werk, de liefde, studie of omdat ze dachten dat het leven aan de andere kant van de wereld zoveel beter zou zijn.

Het is niet alleen rozegeur en maneschijn, vertellen aldus een aantal expats hier.

Dat wat zo aantrekkelijk leek, heeft een keerzijde. L., woonachtig in Afrika met haar gezinnetje, mist haar vrienden en familie vreselijk. “Ik was nooit heel close met mijn familie en toen mijn man een baan aangeboden kreeg in Afrika, raakte ik meteen enthousiast. We hadden er al eens vakantie gevierd en zagen het helemaal zitten. Met een baby van een half jaar werd alles goed geregeld. Nu we er inmiddels 2 jaar wonen, voel ik me steeds meer alleen hier. De contacten zijn anders, oppervlakkiger. In Nederland had ik veel meer Hollandse gezelligheid, even bij die of die op de koffie. Dat is er nu niet bij. En ook al liepen we de deur niet plat bij familie, ik mis ze. Zeker met mijn kleintje. Ik heb hier niemand die ik echt vertrouw met haar alleen, zeg maar. Het breekt me soms op en dat zorgt weer voor spanningen tussen mijn man en mij. Dan vind ik mezelf ondankbaar. Anderen zijn juist jaloers op ons. Zij zien het als een voorrecht om die stap te kunnen maken. Ik weet het dan ook allemaal even niet meer…”

De heer T. uit Azië omschrijft dat het zo moeilijk is zich echt te kunnen aanpassen aan de andere cultuur die hij ervaart in zijn woonland en op zijn werk. “Sinds ik hier woon met mijn vrouw heb ik heel veel geleerd over andere culturen en hoe het ook anders kan. In het begin heb ik alle nieuwe inzichten welkom ontvangen. Steeds vaker loop ik er ook tegenaan dat ik echt heel Nederlands doe en denk. Dus die kritische blik, verandermanagement en de directheid helpen me niet bepaald. Niet alleen in mijn werk loop ik daar tegenaan maar ook thuis, als ik iets moet regelen. Ik kan zwaar geïrriteerd raken en met opgekropte emoties als woede thuiskomen. Mijn vrouw heeft daar veel last van, net als mijn 2 puberkinderen. Ik zit soms haast letterlijk tussen 2 werelden in te leven, mijn binnenkant en mijn buitenkant. Mijn vrouw heeft aangegeven dat het goed is om met iemand te gaan praten hierover.

Als je jezelf hierin herkent en ook tegen problemen aanloopt die je teveel worden, mail dan voor gesprekken. InSight4U is gespecialiseerd in het behandelen van problemen waar je als expats mee te maken krijgt. Check tarieven. Mail vrijblijvend info@insigth4u.nl

K. uit Australië vertelt dat ze na een periode backpacken in het land is blijven ´hangen´. Dat is inmiddels 7 jaar geleden en alles is in kannen en kruiken zou je denken. Het blijft dubbel. Ze had last van zware depressieve stemmingen, wilde weg van haar verstikkende familie, uit de bekrompenheid, had genoeg van de eeuwige regen en wilde de wereld ontdekken. In Sydney vond ze alles waar ze naar verlangde, het ging goed. Maar na een tijd voelde ze zich toch weer neerslachtig worden en dat ging niet over. Eigenlijk werd het steeds erger, ze werd ook daar met haar verleden geconfronteerd. “Ik ben erachter gekomen dat ik het verdriet over de nare gebeurtenissen in de familie meeneem, waar ik ook ga. Het wordt tijd dat ik ze onder ogen kom en aan de slag ga met het verwerken ervan”.

Ben jij een expat en herken je je hierin? Loop je ook tegen de keerzijde aan het leven in het buitenland? Als je behoefte hebt aan een psycholoog dan ben je aan het juiste online adres hier. Neem contact op via het aanmeldformulier of stuur gewoon een mailtje naar info@insight4u.nl

We helpen je graag verder! En je krijgt zelfs vergoeding bij internationale zorgverzekeraars zoals Bupa.