Hoge snelheidstrein Thalys die over de rails rijd - InSight4U Angst voor terrorisme

Terrorisme is onderwerp van gesprek. Zodra we de tv aanzetten, internet bekijken of de krant lezen, het gaat erover. Aangrijpende beelden en woorden vliegen ons om de oren. Misschien laten de beelden en ervaringen je niet meer los of ben je zelfs betrokken geweest bij een terroristische aanslag. Hoe ga je daar eigenlijk mee om en hoe wordt je je angst de baas? Lees hier de ervaring van een slachtoffer van de terreuractie in de Thalys.

Op 21 augustus 2015 is er een terroristische aanval voorkomen in de Thalys die van Amsterdam naar Parijs reed. Er zijn mensen van allerlei nationaliteiten betrokken bij deze terreuractie, zo ook Nederlanders. Een week na dit drama meldt zich een van de betrokken slachtoffers bij InSight4U voor psychologische behandeling.

De trein rijdt van Amsterdam naar Parijs. Plots is er tumult. De conducteur, zojuist zelf de dood in de ogen gekeken, dwingt de inzittenden van een treincoupé mee te komen naar een afsluitbare ruimte. Aldaar zaten de passagiers en conducteur als ratten in de val. De schutter gewapend met een kalasjnikov en messen kon ieder moment die ruimte binnendringen. Mijn cliënte heeft uiteindelijk door de kogelgang gelopen en aan de noodrem getrokken waardoor de Thalys tot stilstand kwam. Zij en anderen zijn gevlucht en uiteindelijk opgevangen op een politiebureau in Frankrijk. Dit is een zeer traumatische en levensbedreigende, angstige ervaring geweest. Er was maar 1 gedachte ‘hoe overleef ik dit’?  

Een gedachte die diepe gevoelens van angst, onveiligheid en onzekerheid heeft opgeroepen. Over-alert en waakzaam zijn, schrikachtigheid en in paniek raken. Dan weer apatisch zijn. Niet meer zonder het grote licht aan durven slapen en met de deur open op het toilet zitten. Van slag raken door harde stemmen, snel geëmotioneerd zijn en niet naar buiten durven. Angst hebben om te vliegen of met de trein te reizen. Vermijden van allerlei activiteiten en personen.

Allemaal emoties & gedrag als gevolg van een terroristische aanslag. Tijdens de eerste 4 weken kan er sprake zijn van verwarring, doodsangst, desoriëntatie en hulpeloosheid.

Dit slachtoffer voelde bij zichzelf ‘dit gaat niet zomaar over’ en ‘hier moet ik iets mee’. Ik kan erover praten met mijn dierbaren maar zij staan emotioneel zo dichtbij……

Ik zoek hulp bij een professional. Naar aanleiding van de aanmelding bij InSight4U hebben gesprekken plaatsgevonden. Een luisterend oor in eerste instantie helpt. Gesprekken over wat er gebeurd is, hoe het mogelijk is geweest dat cliënte slachtoffer is geworden en over de angst die dit met zich heeft meegebracht. Vervolgens samen weer structuur aanbrengen aan je dagelijkse leven maar ook aan je nare ervaring helpen je op weg.

Iets wat voorheen zo ver weg leek was zo dichtbij gekomen. Hoe veilig ben je eigenlijk? En vooral hoe ga je je weer veiliger voelen!

Praat erover! Dat helpt! Een heftig traumatische gebeurtenis als het overleven van een terroristische aanslag kan diepe gevoelens van angst en onveiligheid teweeg brengen. Erkende behandelmethodes als EMDR en Cognitieve Gedragstherapie helpen om deze emoties en ervaring te plaatsen zodat je weer verder kan met je leven. Voor jezelf en de mensen om je heen!

InSight4U biedt deze behandeling. Voor een vrijblijvend gesprek kun je contact opnemen met InSight4U via info@insight4u.nl of via +31647882138. Kijk op www.insight4u.nl voor meer informatie.